معرفی سازمان

تاريخچه سازمان آتش نشاني و خدمات ایمنی در ايران

با نگاهي به تاريخچه سازمانهاي آتش نشاني كشور متوجه ميشويم كه يكي از عوامل بسيار موثر در تأسيس اينگونه سازمانها در دنيا و به تبع آن در كشورمان پيشرفتهاي تكنولوژيكي و صنعت در قرن اخير و مكانيزه شدن حيات بشر امروز ميباشد. اگرچه اين پيشرفتها و تلاشها در جهت مناسب سازي حياببشر موجبات رفاه و آسايش هرچه بيشتر انسان را فراهم نموده است اما به تبع آن حوادث و خطرات روز افزوني نيز انسان را تهديد مينمايد. اين در حالي است كه جوامع صنعتي توانستهاند با تجهيزات گوناگون و با افزايش سطح آموزش و اختصاص بودجه هاي مناسب، بر بخشهاي عمده اي از معضلات مربوطه چيره شوند. در كشور ما نيز در چند سال اخير تلاش فراواني در اين خصوص انجام شده است اما اگر بخواهيم به تاريخچه سازمانهاي آتش نشاني در كشور اشاره كنيم ميتوانيم به اسناد و مدارك گذشتگان مراجعه نماييم. در بررسي اين مدارك به نظر ميرسد كه در سال 1221 هنگامي كه شهر تبريز در تصرف نيروهاي اشغالگر روسي قرار داشت اين كشور استعمارگر نه به اين دليل كه تصميم به ارائه خدمتي به مردم منطقه داشته باشد. بلكه فقط به جهت منافع اقتصادي، سياسي نيروهاي وابسته به خود، اقدام به ايجاد يك واحد آتش نشاني در اين شهر نمود. اين اولين واحد اطفايي حريق در كشور بود و همانطور كه تصور ميشود از يك هسته نظامي تشكيل شده است.

دومين و سومين واحدهاي آتش نشاني رسمي در جنوب كشور و در شهرهاي مسجد سليمان و آبادان ايجاد شد و در اين زمان علت احداث اين واحد حفظ تأسيسات ايجاد شده در پالايشگاه شهرهاي مربوطه متصور است و اين در حالي بود كه سياست اصلي حفظ پايگاههاي مهم سرمايه گذاري و سيانت از تأسيسات ايجاد شده بوده است و يك نوع پيش بيني مقابله با حوادث محسوب ميشد.
با توجه به ايجاد زير ساختهاي اقتصادي در اقصي نقاط كشور، ايجاد واحدهاي اطفايي در مناطق مختلف كشور آغاز گرديد كه ميتوان به احداث واحدهاي آتش نشاني (اطفائيه) در بلديه آنروز نام برد كه در قطبهاي اقتصادي و صنعتي كشور ايجاد شده و بطور مثال احداث پايگاه هايي در تهران 1303 ، قزوين 1303 ، اهواز 1304 ، بندر انزلي 1305 ، شهر رشت 1310 ، مشهد مقدس 1312 ، شهر زنجان 1327 ، شهر اصفهان 1328 و شهر شيراز 1329 نام برد. 

اميد است با ياري خداوند متعال بتوانيم با الهام از گذشته ، اصلاح اشتباهات و درس گرفتن از آنها در جهت پويايي سازمانهاي آتش نشاني كشورگام برداريم

تاريخچه سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني شهرداري بابل

در مورد تاریخچه ی تأسیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرستان بابل اطلاعات مکتوبی در دست نیست. مطالب زیر بر اساس گفته ها و شنیده هایی است که از بازنشتگان سازمان نقل شده است. بنا به گفته ی آنان، در سال 1330، حسن اسفندیاری سازمان آتش نشانی را در بابل تأسیس کرد.

اولین ایستگاه آتش نشانی در شهر داری قدیم، فاقد امکانات ابتدایی و تنها ماشین موجود اشکودا هندلی بوده است.

برج دیده بانی مشرف بر کل منطقه در نزدیک سازمان قرار داشت. هرگاه دود از جایی بلند می شد، چه آتش سوزی صورت می گرفت یا نمی گرفت، نگهبانان آن منطقه آن را با تلفن به مرکز خبر می دادند و نیروها به منطقه اعزام می شدند و اقدام به مهار آتش می کردند.

اولین گروه آتش نشان 9 نفره بود. همانند افراد عادی بودند و هیچ مزیتی از نظر علمی و تخصصی نداشتند. اولین ماشینی که سازمان خریداری کرد، بنز بود.
ایستگاه دوم آتش نشانی در سال 1363 و ایستگاه سوم آتش نشانی در سال 1375 تأسیس شد. قابل ذکر است که بعداز سالیان دراز ایستگاه 1 تخریب و فقط ایستگاه 3و2 سابق باقي مانده است و در سال 82 ایستگاه شماره 1 احداث گرديد . ايستگاه شماره 4 در منطقه قصاب كلاي بابل در سال 1390 آماده بهره برداري شده است

پس از آن ایستگاه شماره ۵ سازمان در سال ۱۳۹۶ جهت پوشش دهی حوادث در منطقه غرب شهر بابل و همچنین تصادفات جاده ای در مسیر پرحادثه بابل به آمل به بهره برداری رسید.

 

با توجه به ترافیک سنگین در منطقه شمال و غرب شهر بابل و با هدف کاهش زمان طلایی رسیدن نیروهای امدادی به محل حادثه و نجات جان و مال شهروندان عزیز بابلی ایستگاه شماره ۶ بابل در سال ۱۳۹۹ مورد بهره برداری قرار گرفت.

 

این ایستگاه نقطه اتصال دو کمربندی شرقی و غربی شهر  است که قسمتی از خیابان شریعتی را نیز تحت پوشش عملیاتی خود  قرار  می دهد.

 

هفتمین ایستگاه آتش نشانی شهر بابل مزین به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در بلوار امام رضا (ع)، جنب میدان هادی نوروزی در سال ۱۴۰۰ و همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی احداث شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.

 

این ایستگاه حوادث مربوط به جاده مواصلاتی قائم‌شهر، کمربندی‌جنوبی، بلوار شهیدیاسینی، بلوار امام رضا(ع)، بلوارطبرسی و محلات شرق بابل نظیر کتی‌شرقی و غربی، فرهنگ‌شهر، اسلام و… را تحت پوشش عملیاتی خود قرار می‌دهد.

در حال حاضر سازمان دارای ۱۵۰ نفر پرسنل ورزیده و آموزش ديده ميباشد كه علاوه بر وظايف معمول خود در تيمهاي تخصصي دسته بندي شده كه شامل موارد ذيل ميباشد :

تيم اطفاء حريق

تيم امداد و نجات

تيم امداد کوهستان

تيم امداد غواصی

تيم امداد موتورسوار

اميد است خداوند متعال ما را در اين راه دشواري كه داريم ياري كند.